Eremitasje-museet, St. Petersburg. Salen for italiensk kunst. Foto: Maria Verkhovskaya

Reisemål: St. Petersburg, Russland

Gratulerer med dagen, Eremitasjen!

Eremitasjemuseet - en av verdens største kunstmuseer og den mest kjente og viktigste attraksjon i St. Petersburg, feirer sitt 225 års jubileum i dag, 7. desember.

 

Eremitasje-museet, St. Petersburg. Salen for italiensk renessanse. Foto: Maria Verkhovskaya

 

7. desember 2019

Maria Verkhovskaya

 

 

 

Hjemme i Eremitasjen

Mitt favorittmuseum, den kjære Eremitasjen blir i dag 225 år. Jeg har et spesielt forhold til dette stedet. Jeg vokste opp på i et lite rom midt i sentrum av Leningrad sammen med mine besteforeldre som passet på meg i ukedagene mens mamma og pappa var på jobb. Bestefar, som studerte i tsargymnaset og lærte bl.a. gresk og latin, leste for meg gresk og romersk mytologi siden jeg var tre-fire år gammel. For å se alle de spennende historier i bilder, dro vi alltid til Eremitasjen. Der gikk vi i timevis, leste boka og så hvordan de store kunstnere fremstilte den samme historien på ulike måter. Dette var utrolig gøy!

Jeg kan si at jeg vokste opp i Vinterpalasset, vi var der flere ganger i uken, og for meg var dette et favorittsted. I skolealderen, gikk jeg på barne- og ungdomskurs ved Eremitasjen og deretter på kunsthistorieprogram som gikk over tre år.

Hver gang jeg kommer til Eremitasjen, føles det nesten som å komme hjem. Tilknytting til dette stedet har blitt en viktig del av min personlige identitet. Jeg blir stolt og glad av å se begeistrende blikk og det kraftige inntrykket som de storslåtte omgivelser og uvurderlige kunstverk gjør på mine gjester. Jeg elsker Eremitasjen, og selv om jeg burde ha kjent der ethvert hjørne, oppdager jeg stadig noe nytt hver gang jeg kommer dit.

 

Hvor lang tid tar å besøke Eremitasjen?

Det sies at hvis man bruker ett minutt på hver gjenstand utstilt i museet, så trenger man syv år for å gå gjennom hele samlingen, uten å bruke tid på å spise og på å sove! Jeg har hørt flere andre imponerende tall som brukes for å gi en fornemmelse på størrelsen av samlingen som inneholder rundt 3.000.000 gjenstander.

 

 

225 bilder for 225 år siden

Historien begynte 225 år siden, den 7 desember 1764. Denne dagen, dagen av den hellige Katarina, kjøpte den russiske keiserinnen Katarina den Store en samling på 225 bilder av tyske kunsthandleren Johann Ernst Gotzkowsky i Berlin. Innsamlingsprosessen var i gang. Katarinas representanter dro på alle store kunstauksjoner i Europa, og sørget for at samlingen ble større og større.

 

St. Petersburg. Eremitasje-museum fra Neva-elven. Vinterpalasset (høyre), Den lille eremitasjen, Den nye eremitasjen og Eremitasje-teateret (den siste til venstre).

 

Nye lokaler til den store samlingen

Til å begynne med, ble kunstsamlingen plassert i Vinterpalasset (arkitekten Bartolomeo Francesco Rastrelli 1754 – 1762, restaurert etter brannen i 1837 av arkitekten Vasilij Stasov). Dette er den berømte, lysgrønne bygningen med hvite søyler som de fleste kjenner til.

Med stadig nye innkjøp, ble det fort behov for større plass, og Katarina bestemte å utvide Vinterpalasset med egen fløy der kunstsamlingen skulle plasseres. Oppdraget ble gitt til to ledende arkitekter – Jurij Felten av tysk opprinnelse og franskmannen Vallin de la Mothe, som i 1769 fulførte bygningen som ble kalt «Den lille eremitasjen». Navnet kommer fra det franske ordet «ermitage» (stammer fra eremitt – eneboer), et sted egnet for å trekke seg tilbake til, få ro eller, som i dette tilfelle, å nyte kunsten.

Allerede på slutten av 1700-tallet hadde Eremitasjen en av de største billedkunstsamlinger i Europa med mesterverk av Rembrandt, Rubens, Rafael, Giorgione, Veroneze, Murillo og mange flere. I tillegg til bilder var det også skulpturer, tegninger, gravyrer, tepper, bøker, sølv, porselen, bronse, mynter og medaljer. Kunstverk og gjenstander fra arkeologiske utgravninger begynte å komme inn i begynnelsen av 1800-tallet.

Den stadig voksende samlingen krevde også større plass. Det var igjen behov til å utvide kunstsamlinglokalene. Til dette formål ble bygget «Den gamle eremitasjen» (1771-1787, arkitekt Jurij Felten) og «Den nye eremitasjen» (bygget i 1842 – 1851 av arkitekter Vasilij Stasov og Nikolai Efimov etter prosjektet av den tyske arkitekten Leo von Klenze).

Vinterpalasset, Den lille eremitasjen, Den gamle eremitasjen og Den nye eremitasjen og Eremitasjeteateret (1783 – 1787, arkitekten Giacomo Quarenghi) inngår i dag i Eremitasjemuseet eller Statseremitasjen. Det er disse fem historiske bygninger vi besøker når vi skal til Eremitasjen eller til Vinterpalasset som det ofte står i turprogrammene.

I de siste årene har Statseremitasjen blitt enda større. Den inkluderer også den flotte nyklassiske bygningen av Generalstaben på Palassplassen (1820 – 1830, arkitekten Carlo Rossi) En del gjenstander bl.a. den store impresjonistsamlingen flyttet til Gerenalstabben i 2014. I tillegg er det Vinterpalasset av Peter sen Store (1716-1727, arkitekter Georg Mattarnovi og Nicouaus Härbel) som ble funnet under Eremitasjeteateret på 1980-tallet, Mensjikov-palasset (1710-1727, arkitekter Giovanni Fontana og Johann Scheiden), Museum til Keiserporselenfabrikken samt restaurasjons- og oppbevaringsenter. Eremitasjen har også filialer i Amsterdam, Kazan og Vyborg.

 

 

St. Petersburg. Eremitasje-museum. Den nye eremitasjen. Atlanter ved inngangen (skulpter Terebenev) er en av de viktige symboler på St. Petersburg og Eremitasje-museum.

 

Eremitasjen blir åpnet som museum

Den første Eremitasje-museum ble åpnet for publikum i bygningen av Den nye eremitasjen i februar 1852. De første årene var det dog ikke så lett å komme inn for å nyte kunsten. Man måtte ha en spesiell innbydelse og det var streng dresskode, kun frakk eller uniform for de militære. Allerede i 1860-tallet ble det betydelig lettere å komme inn og antall besøkende vokste kraftig fra år til år.

Antall besøkende øker også den dag i dag. Med besøkstallet på ca. 4,5 mill. besøkende i fjor, begynner Eremitasjen å nærme seg kapasitetsterskelen. Museets direktør Mikhail Piotrovskij sier at Eremitasjen kan ta imot ca. 5 mill. besøkende per år under forutsetning at de fordeler seg mellom Vinterpalasset og den nye utstillingen i Generalstaben.

Besøk i Vinterpalasset og Eremitasjen er uten tvil et «must» når man er i St. Petersburg. Eremitasjens rolle som Russlands viktigste kulturelle ambassadør og et knyttepunkt for kulturturisme er tema for den 8-timers lange TV-debatt som sendes direkte fra Generalstaben. Eremitasjens dag startet med gudstjenesten i Vinterpalassets kirken. Inngang til museet denne dagen er gratis.

 

St. Petersburg. Palassplassen med Vinterpalasset til venstre og Generalstabben til høyre. Begge hører til Eremitasje-museet.

 

ABONNER  PÅ  VÅR  KULTURBLOGG/NYHETSBREV

Sender skjema ...

Det oppstod en feil i serveren.

Skjema mottatt.

ST. PETERSBURG-SPESIALISTEN AS / ART TRAVEL

Org.No 880392 42MVA

Øvre Eikervei 14, 3048 Drammen

Tel. +47 32 20 10 40

info@ARTtravel.no

 © ART travel / St. Petersburg-spesialisten AS