Pinse, El Greco og reise til Toledo
Skrevet av Maria Verkhovskaya,
daglig leder i Art Travel, turdesigner, guide og reiseleder
På tur til Toledo
Det er pinse i dag, og jeg er på vei til Spania og min hjertenære Toledo. Dette er første gang etter pandemien, og jeg gleder meg enormt! Denne gangen skal jeg delta på European Summit of Cultural Tourism. Riktig nok blir det et omfattende program og mange møter, og en kort ekskursjon rundt i byen med nøkterne besøk til synagogen og Santo Tomé-kirken med El Grecos mesterverk. Det er ikke mye man rekker på de korte timene som er satt av til kulturprogrammet, og ikke særlig mer rekker man på en dagstur eller en hektisk rundreise.
For å få virkelig glede av Toledo, må vi senke farten, ta en rolig tur gjennom de smale smugene med historie i hvert hjørne, sette oss ned med en kaffekopp, puste ut og ta tid til å reflektere og nyte!
Dette gleder jeg meg til å gjøre sammen med dere på turen vi skal ha i november. Sammen vil vi oppleve Toledos magiske stemning, de for mange ukjente historiske skattene, høre byens myter og sagn, og gå i fotsporene til El Greco. Har du lyst til å være med? Se programmet og meld deg på!
November er høstens mørkeste måned og perfekt tid til å oppleve Toledo utenom turisttråkket. Den spanske høysletten er et tørt område med mye sol og lite regn, og i november er det fortsatt sommerlig midt på dagen.
Hva er egentlig pinse?
Alle gleder seg til pinse og den lange helgen, uansett om man rydder opp i hagen, tar en tur til hytta eller utlandet.
Hva er det egentlig som feires i pinse? Det er jo ikke uten grunn at vi får ikke bare én, men to dager fri. Alle vet at jul er Jesu fødsel, og påske er Jesu korsfestelse og oppstandelse. Jeg tror ikke jeg tar så mye feil hvis jeg sier at det som skjedde i pinse kanskje ikke er like kjent for alle.
Pinse er dog en av kristendommens aller største høytider – kirkens grunnleggelsesdag.
Hva skjedde i pinse?
Kort fortalt – Den hellige ånd viste seg for apostlene i form av flammende ildtunger. Ilden rørte deres hjerter og gav dem makt og krefter til å føre det kristne budskapet videre. Det var en symbolsk overtakelse av den hellige makten nede på jorden.
Det var også denne dagen at den hellige apostelen Peter fikk de symbolske nøklene og ble ansett som den første pave.
Dette skjedde 49 dager etter Jesu oppstandelse, under en jødisk høytid kalt sjabuót, som feires på den femtiende dagen etter en annen viktig høytid – pesach. Derfra kommer navnet pinse, som stammer fra det greske pentekoste som betyr femti. På engelsk heter det Pentecost (Pentecostes på spansk), og det refererer, som sagt, til den 50. dagen etter Jesu oppstandelse – dagen da den kristne kirken ble grunnlagt.
Pinse i kunsten
Kristne motiver er, som kjent, et populært tema i kunsten. Pinse har også vært et populært motiv for mange kunstnere. Skal vi velge ett, gir jeg min stemme til El Grecos mesterverk fra Prado-museet i Madrid.
Dette store, imponerende maleriet med El Grecos typiske, gjenkjennelige strøk, ble malt for kirken ved den augustinske klosterskolen i Madrid. Bildet viser jomfru Maria, to andre kvinner og apostlene.
En av apostlene, som står på høyre side, skiller seg litt ut. Han er den eneste som ser rett på oss, mens de andre er livlig opptatt av hendelsen. Det anslås at dette er El Greco selv, eller hans selvportrett. Se gjerne dette bildet når du er i Prado.
De viktigste symbolene for pinse.
Flammende ildtunger representerer Den hellige ånd og tunger som gir apostlene evnen til å snakke ulike språk for å predikere kristendommen i alle verdens deler.
Due er symbolet på Den hellige ånd og fred.
Apostlene og, som oftest, også jomfru Maria er sentrale figurer i pinsemaleriene.
Hovedfargen er rødt, men også gull og gylden, samt blått, som er tradisjonell farge for fremstilling av jomfru Maria i kristen kunst.
El Grecos apostelen Peter i Toledo
Siden reisen vår denne gangen ikke går til Madrid, men Toledo – El Grecos by – har jeg lyst til å trekke frem enda et maleri av El Greco, som vi kommer til å se i El Greco-museet i Toledo. Det handler ikke direkte om pinse, men bildet viser apostelen Peter med de symbolske nøklene han fikk i pinse.
El Greco hadde malt flere bilder av apostelen Peter, men det fra El Greco-museet i Toledo er definitivt min personlige favoritt.
Bli med til Toledo i november og se det selv! – Meld deg på her >