Reisemål: Portugal

 

JULEUTSTILLING

fra Santa Cruz-klosteret i Portugal

av Maria Verkhovskaya

14. desember 2017

 

Det nærmer seg jul. Julemotivet vårt i år er julekrybben fra Santa Cruz-klosteret. Dette er et av de minste og enkleste klostre i Portugal. Det ligger midt i en skog der munkene plantet eksotiske trær som portugisiske oppdagerne tok med seg fra den nye verden. Biskopen av Coimbra gav dette området til karmelittmunkene i 1628. Her i skogen fant de sitt hellige tilfluktssted  o bos sacrum der kunne leve sitt liv som eremitter.

 

Klostergangen med kirken i midten og celledørene er det eneste som gjenstår i dag. Det storslagne og fantasifulle Bussaco-slottet ble bygget  rundt klosteret i begynnelsen av 1900-tallet.

 

I den lille kirken finner vi en vidunderlig julekrybbe. Hvem som hadde laget den er ukjent. Mest sannsynlig, ble den laget på 1600-tallet da klosteret ble etablert. Den ukjente kunstneren bruker stein, kork og tre til å bygge en verden befolket av mange små, uttrykksfulle figurer. Hvis vi ser nøye og studerer alle detaljene vil vi oppdage flere spennende og forundrende elementer som ikke har noe tilknytting til jul. Vi ser, for eksempel, Judith med sverd og hode til Holofernes i hånden. I nedre hjørnet finner vi en gigantisk snegle. Hva ønsket kunstneren å si forblir ukjent, og det åpner rom for fantasien. Kanskje julen er tiden da rettferdigheten seirer og mirakler blir mulige?

 

Vi besøker Santa Cruz-klosteret på vår kongelige rundreisen i Portugal.

 

ABONNER  PÅ  VÅR  KULTURBLOGG/NYHETSBREV

Sender skjema ...

Det oppstod en feil i serveren.

Skjema mottatt.

ST. PETERSBURG-SPESIALISTEN AS / ART TRAVEL

Org.No 880392 42MVA

Øvre Eikervei 14, 3048 Drammen

Tel. +47 32 20 10 40

info@ARTtravel.no

 © ART travel / St. Petersburg-spesialisten AS