Påske i Spania. Hvorfor velge Cuenca for kulturelle opplevelser i påskeferien?

Spania. Cuenca. Utsikt mot gamlebyen og Casas Colgadas, "hengende balkonghus". Foto
Spania. Cuenca. Utsikt mot gamlebyen og Casas Colgadas, “hengende balkonghus”

Skrevet av Maria Verkhovskaya,
daglig leder i Art Travel, turdesigner,
guide og reiseleder

Maria, CEO og medeier i Art Travel, turdesigner og reiseleder

Hva søker du i påsken?

Påsken er en hyggelig høytid som de fleste gleder seg til. Påskeliljer og vårblomster, påskeegg, gule påskekyllinger og påskepynt fyller butikkene og skaper en vårlig stemning. Da vet vi at påskeferien nærmer seg. Noen ser frem til koselige stunder på fjellet med skiturer, påskenøtter og påskekrim, mens andre gleder seg til sol og varme i sørlige strøk eller til afterski i Alpene.

Søker du både varmere klima og kulturell berikelse, er den vakre byen Cuenca i Spania et perfekt reisemål for deg! Påsketradisjonene her er helt unike. De imponerende, fargerike påskeprosesjonene i Cuenca er en opplevelse som gjør et sterkt inntrykk. De smale, brosteinsbelagte gatene fylles av mennesker. Atmosfæren er livlig og pulserende, og gjenspeiler en blanding av folkefest, tradisjon og den dype religiøse arven i Spania.

Spania. Cuenca. Påskeprosesjon. Foto

Cuenca – det beste reisemålet for kulturoppopplevelser i påsken.

I hjertet av Spania, på en klippetopp, ligger den vakre byen Cuenca, som har en unik historisk og kulturell arv, anerkjent av UNESCO. En reise til Cuenca er alltid en reise tilbake til middelalderen. Her finner vi brosteinsbelagte gater med middelalderhus, noen av dem står på kanten av den bratte fjellskråningen og “henger” over det dype juvet. Dette er en karakteristisk trekk ved byens arkitektur som gir den et unikt og pittoresk utseende. Cuenca byr på unik kombinasjon av natur og historie! Og ikke minst påsketradisjonene her er også helt spesielle!

Når er det best å reise til Cuenca i påsken?

Påskeprosesjonene starter på Palmesøndag med en vakker prosesjon med palmeblader og olivengrener. Prosesjonene går nærmest hver dag til og med påskesøndag.

Har du ikke en hel uke til rådighet, kan du gjerne komme til Cuenca på torsdag. De mest ikoniske og betydningsfulle prosesjonene finner nemlig sted på Langfredag. Det er også flere vakre prosesjoner på søndag da du også kan være vitne til tenning av 12 bål, ett for hver av apostlene, som avslutter feiringen. Heldigvis, har vi i Norge fri på annen påskedag, som du kan bruke til hjemreisen.

Spania. Cuenca. Påskeprosesjon. Foto

Hvordan foregår prosesjonene?

Prosesjonene starter i byens ulike kirker, der de hellige figurene blir hentet og båret gjennom 20 gater i byen og opp til plassen foran katedralen der de blir stående en stund før de båres igjen tilbake til sin plass. De vakre figurene er ekte kunstverk som representerer historien av Jesu vei til Golgata, korsfestelse og oppstandelse.

Nærmere tretti tusen “nazarenos“, personer som feirer påsken i Cuenca år etter år, deltar i prosesjonene. Nazarenos kler seg under påskeuken i en hette som dekker ansiktet og ender i en høy spiss, nesten som en omvendt kjegle.

Fargene på kapper og hetter er ulike for ulike broderskap, og vi kan se antrekk i mange ulike farger, alt fra lilla, svart, hvitt og gull, noe som gjør prosesjonene virkelig fargerike og enda mer imponerende.

Kappene symboliserer kappen som Jesus hadde på seg og som ble trukket av soldatene. Også hetteplagg har en dyp symbolsk betydning. De representerer troens ydmykhet og bot. De spisse toppene symboliserer også lidelse og offer.

Prosesjonene åpnes av nazarenos som bærer faklene for å lyse opp veien for de som bærer de hellige figurene. Noen av dem veier opptil et halvt tonn. Troende som bærer disse figurene, tar på seg denne oppgaven som en hellig plikt og en symbolsk handling av hengivenhet og respekt for påskefeiringen. Dette er en ærefull oppgave som krever fysisk styrke og mental forberedelse, da prosesjonene er lange og krevende.

Spania. Cuenca. Påskeprosesjon. Foto
Spania. Cuenca. Påskeprosesjon. Foto

Hva er de mest kjente prosesjonene, som man bør oppleve på en påsketur til Cuenca?

Las Turbas, også kjent som “De berusedes prosesjon“, er en av de mest karakteristiske og symbolske prosesjonene i Cuenca. Den finner sted i de tidlige morgentimene på Langfredag og gjenskaper folkets fiendskap Jesu ble utsatt for på vei til Golgata. Deltakerne spiller trommer, trompeter og andre instrumenter på en kaotisk måte for å etterligne den truende stemningen som omga Jesu korsfestelse.

Historie til denne prosesjonen går tilbake til år 1766 og den trolig stammer fra et opprør av «nazarenos» som ikke fikk delta i prosesjonen.

En av de mest høytidelige og stemningsfulle prosesjonene er Stilhetens prosesjon som finner sted kvelden på Langfredag. Deltakerne bærer stearinlys og går i stillhet gjennom gatene i den gamle byen. I motsetning til andre prosesjoner, er det ingen lyd av musikk eller prat. Denne prosesjonen symboliserer sorg og ettertanke over Jesu lidelse og død. Prosesjonen tiltrekker seg troende og tilskuere som ønsker å delta i denne intense spirituelle opplevelsen.

Søndag morgen varsles oppstandelsen med trommeprosesjonen La Tamborrada. Deltakerne går gjennom byen og slår på trommer for å kunngjøre Jesu oppstandelse.

Påsken i Cuenca er en opplevelse som virkelig lar deg føle påskens ånd på en unik måte. Ta gjerne en tur til Cuenca neste påske!

Spania. Cuenca. Påskeprosesjon. Foto

Påskekonserter og musikkuke i Cuenca

I tillegg til påskeprosesjonene er påskeuken i Cuenca også kjent for musikkuken “Semana de musica relegiosa (ekstern lenke)“. Det arrangeres mange flotte klassiske konserter.

Vi har hatt gleden av å oppleve konserter med Stavanger Symfoniorkester i Cuenca, bl.a. i den vakre gotiske katedralen i Cuenca, og det var en enestående opplevelse.

Har Art Travel reiser til Cuenca?

Vi har reiser som går til Cuenca nærmest hvert år, litt avhengig av turprogrammet. Vår klassiske rundtur i Castilla La Mancha i Don Quijotes fotspor går alltid innom Cuenca.

Se årets turprogram og opplev Cuenca sammen med oss!

Legg igjen en kommentar





Innspirasjon fra Kulturbloggen