Reisemål: Russland

Den 12. juni - Russlands Nasjonaldag

12. juni 2019

Tekst: Maria Verkhovskaya

 

I dag er det 12. juni - Russlands nasjonaldag. Må innrømme at jeg ofte glemmer denne dagen, og det er veldig flaut! Dette er nok fordi den 12. juni er en av de aller nyeste høytider i Russland. Den ble innført i 1992, ett år etter at jeg hadde reist til Norge.

 

I dag feires den for 28. gang. Det tok noen år, men nå har det utviklet seg en del tradisjoner rundt feiringen av denne dagen. I tillegg til offisielle markeringer, deles det ut årlige Statspriser for litteratur, kunst og forskning. Også i dag, i Georgij-salen i Kreml, har Putin delt ut premier til pianisten Nikolai Luganskij, forfatteren Pavel Basinskij og komponisten Rodion Skjedrin, alle tre er godt kjent i Russland.

 

Dagen feires mest i store byer og i Moskva der det arrangeres aktiviteter som ikke har noe politisk preg.

Tredje år på rad arrangeres det i Moskva Samovar-festivalen med tradisjonell tedrikking, mat fra alle landets kanter, håndverk og markedsboder, fest og sang. I fjor ble det drukket 11.728 kopper te under festivalen, og i år forventer arrangørene å dekke rekorden. Festivalen avsluttes med en Samovar-konsert.

 

Musikkfestival «Fra det klassiske til det moderne» arrangeres også hvert år i tilknytting til den 12. juni, men den største konserten avholdes om kvelden på den Røde plass. Her kan man alltid se de største artistene. Dagen avsluttes alltid med fargerikt fyrverkeri over Vasilij-katedralen, Kreml og den Røde plass.

 

Hva er det egentlig som feires med slike konserter og folkefest? Hva skjedde den 12. juni? Begivenheten var nok ikke kulturell, men politisk. Den 12. juni 1991 ble det vedtatt erklæring om Russlands suverenitet. Det var enda ikke oppløsning av Sovjetunionen, men et vedtak om at Russlands lover skal gå foran Sovjetunionens. Riktignok, hevder Sovjetunionens tilhengerne at den 12. juni «feirer» vi Sovjetunionens dødsdom. Det tok enda en folkeavstemning og seks turbulente måneder før Sovjetunionens opphør ble offentliggjort 26. desember 1991.

 

Den 12. juni i 1991 ble det presidentvalget der Jeltsin ble valgt som Russlands første president.

 

Video fra fjorårets feiring på den Røde plass har jeg funnet på youtube. Den er lagt ut av en tysk nyhetskanal som jeg ikke kjenner til, men video gir litt inntrykk av feiringen.

https://www.youtube.com/watch?v=JWVes7oP8sU

 

Samme kanal kommer til å sende direkte fra den Røde plass i dag kl. 23. https://www.youtube.com/watch?v=YvphwkXKhmM

 

 

 

ABONNER  PÅ  VÅR  KULTURBLOGG/NYHETSBREV

Sender skjema ...

Det oppstod en feil i serveren.

Skjema mottatt.

ST. PETERSBURG-SPESIALISTEN AS / ART TRAVEL

Org.No 880392 42MVA

Øvre Eikervei 14, 3048 Drammen

Tel. +47 32 20 10 40

info@ARTtravel.no

 © ART travel / St. Petersburg-spesialisten AS